Förhöjda elnätsavgifter: Därför blir din el dyrare!

Flera svenska hushåll har på senare tid fått besked om förhöjda elnätsavgifter, vilket har lett till kraftigt ökade kostnader för överföring av el till bostäder. Därför undrar många om dessa höjningar verkligen är tillåtna, och vad Energimarknadsinspektionen (Ei) egentligen gör åt situationen.

Är förhöjda elnätsavgifter tillåtna?

Ja, elnätsföretagen har rätt till förhöjda elnätsavgifter, så länge deras intäkter ligger under det maxtak som Ei beslutat om. Dock anser Ei att nuvarande lagstiftning och beräkningsmetoder gör att detta maxtak blir för högt, vilket i sin tur ger elnätsföretagen möjlighet att ta ut högre avgifter än vad som är rimligt.

   ”Det finns flera förklaringar till att elnätsavgifterna är höga, bland annat den allmänna prisökningen och höga räntor. Dessutom ser vi också ett stort behov av att lagstiftningen ändras,” säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen. ”Som det ser ut idag har elnätsföretagen möjlighet att ta ut högre avgifter än vad som motsvarar deras faktiska kostnader.”

Så fungerar elnätsregleringen

Elnätsverksamhet är en naturlig monopol, vilket innebär att det inte är samhällsekonomiskt försvarbart att bygga flera parallella elnät inom samma område. Därför är elnätsföretagen också legala monopol och regleras av Ei. Regleringen innebär att Ei i förväg och för fyra år i taget sätter ett tak för summan av de avgifter som ett elnätsföretag får ta ut av sina kunder, kallat intäktsramen. Denna ska täcka företagets kostnader för löpande drift och investeringar samt medge en rimlig vinst. Det är detta tak som delvis påverkar de förhöjda elnätsavgifterna.

Problemen med nuvarande elnätsregleringen och förhöjda elnätsavgifter

Enligt nuvarande regelverk värderas elnätsföretagens anläggningstillgångar utifrån vad motsvarande anläggningar skulle kosta att köpa in idag, vilket Ei anser leder till överkompensation. Därför föreslår Ei istället att tillgångarna ska värderas till verkligt anskaffningsvärde.

  ”Vi arbetar för att byta metod, men för att göra det behövs lagändringar,” säger Johansson. ”Vi hoppas att ett nytt regelverk kommer på plats snart, så att vi kan göra de förändringar som behövs för att främja elektrifiering och vara rättvisa mot kunderna.

När kan förändringen ske?

För att ändra beräkningsmetoden krävs lagändringar. Om dessa lagändringar sker kan en ny metod vara på plats till intäktsramsbesluten för perioden 2028–2031. Ei försökte införa den nya metoden till perioden 2024–2027, men det var inte möjligt då.

Nya regler för framtidens elnät

Regeringen beslutade i mars 2022 att se över reglerna för avgifter som elnäts- och naturgasföretagen tar ut. Syftet är att skapa ett regelverk som är förenligt med direktiv från EU och samtidigt tar hänsyn till kundernas intressen. Förslagen från utredningen förväntas träda i kraft i januari 2025.

Även med en ny beräkningsmetod kommer elnätsavgifterna troligen att vara höga även i framtiden. Detta beror främst på behovet av att modernisera och bygga ut elnäten. Ei arbetar för att säkerställa att regleringen stödjer nödvändiga investeringar och är rättvis för kunderna.

För mer information om elnätsreglering och de pågående förändringarna, besök Energimarknadsinspektionens hemsida och Regeringens webbplats.

Undvik förhöjda elnätsavgifter redan idag

Vill du undvika höjda elnätsavgifter och få stabilare elkostnader? EcoTech Solutions erbjuder decentraliserade energilösningar. Med energiproduktion, energilagring och med smarta hem-system skapar vi en helhetslösning som är skräddarsydd för jus din verksamhet. Framtidssäkra din energi och bidra till en grönare planet med EcoTech Solutions. Hitta din energilösning här.

Dela inlägget

Läs mer

Upptäck din energilösning

Kontakta oss så tar vi fram din kompletta, decentraliserade energilösning, helt utan kostnad. Lösningen är anpassad efter din verksamhet och dess behov. Vi utgår från hur mycket energi verksamheten använder, kan producera och förutspår hur den framtida förbrukningen ser ut.